Lukkosepistä tulee sähkö- ja automaatioasentajia

31.10.2018

Lukkosepän ammattitutkinto ja lukkoseppämestarin erikoisammattitutkinto yhdistyvät sähkö- ja automaatioalan tutkintoihin vuoden 2019 alussa.

Ammatillisen koulutuksen reformi mullistaa parhaillaan vanhoja tutkintonimikkeitä ja koulutusten sisältöjä. Ammatillisissa oppilaitoksissa suoritettavien perustutkintojen uudet tutkintonimikkeet tulivat voimaan 1.8.2018. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen uudistukset astuvat voimaan vuoden loppuun mennessä.

Yksi merkittävä, 1.1.2019 voimaan tuleva, uudistus on lukkosepän ammattitutkinnon ja lukkoseppämestarin erikoisammattitutkinnon yhdistäminen sähkö- ja automaatioalan tutkintoihin. Tulevat sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinnon suorittajat voivat erikoistua lukitus- ja turvajärjestelmäasennustöihin, mutta se tulee edellyttämään myös sähkö- ja automaatioalan perusopintojen suorittamista.

Samalla vanha lukkosepän tutkintonimike jää pois ja tilalle tulee lukitus- ja turvajärjestelmäasentajan tutkintonimike. Alan erikoisammattitutkinnon suorittajat valmistuvat kuitenkin edelleen lukkoseppämestareiksi.

Lukkoseppämestarikillassa sähköalan opintojen lisääminen lukitusalan ammattitutkinnon pakolliseksi osaksi ymmärretään, lukitusjärjestelmät sähköistyvät väistämättäkin ja alalle tarvitaan lisää osaamista sähkötöiden tekoon, mutta perinteisestä lukkosepän ammattinimikkeestä luopuminen harmittaa silti monia.

– Lukkosepän perinteinen titteli on niin arvostettu, että siitä on sääli luopua, AEL:n turvallisuusalan kouluttaja Jussi Venäläinen sanoo.

AEL:n ja ilmeisesti samalla koko Suomen näillä näkymin viimeiseksi jäävä lukkosepän ammattitutkintoon tähtäävä koulutusjakso käynnistyy 14.11.2018. Sen jälkeen koulutus muuttuu selvästi nykyistä sähköisemmäksi. Venäläinen uskoo, että samalla koulutus tulee muuttumaan nykyistä vaativammaksi ja teoreettisemmaksi.

– AEL:ssä me näemme opetuksen laajentamisen sähköpuolelle erittäin hyvänä asiana, sillä harvalla muulla alalla tarvitaan yhtä laajaa osaamista. Jatkossa ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt tulevat olemaan paljon vahvemmilla sähköisen lukituksen kehittyessä. Alalle tarvitaan uutta sähköalan osaamista, Venäläinen sanoo.

 

Sähköiset lukot yhdistyvät turvajärjestelmiin