Ohjelmointitaidot ratkaisivat opiskelijoiden robottikilpailussa

22.11.2019

Ällistyttävät robotit -kilpailun finaali käytiin 6.11. Teknologia 19 -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

Gulnaz Duishenbai Kyzy ja Evgeny Pukki.

Tietotekniikan ja elektroniikan seura TIES ry:n järjestämän kilpailun voiton ja 10 000 euron arvoisen stipendin nappasi Metropolia-ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikkaa opiskelevien Gulnaz Duishenbai Kyzyn ja Evgeny Pukin joukkue First Steps. Heidän rakentamansa, Mars-mönkijän ja formula-auton näköiset, robotit osaavat etsiä automaattisesti toisensa ja viedä pallon robotin kidasta toiseen.

– Me olemme olleet lapsesta saakka kiinnostuneita sähköteknisten laitteiden rakentelusta. Kilpailuun osallistumisella me halusimme harjoitella erityisesti avoimen Arduino-elektroniikka-alustan ja -ohjelmointiympäristön käyttöä. Lisäksi robottien ohjelmoinnissa käytettiin Pythonia ja Open CV:n konenäkökirjastoa, Pukki ja Kyzy kertovat.

Kilpailun tuomariston mukaan sovellusten tekninen toteutus oli loppuun asti mietitty ja hyvin viimeistelty. Kilpailussa Pukin etuna saattoi olla, että Metropolia-ammattikorkeakoulun lisäksi hän on opiskellut automaatiotekniikkaa myös Petroskoin yliopistossa Venäjällä.
   

Autonominen ajaminen ja laiskuus inspiraationa

Jesse Pirhosen (vasemmalla) ja Risto Ojalan (oikealla) rakentama BottleBot-robotti osaa tuoda juomatölkin haluttuun paikkaan.

Aalto-yliopistosta sähkötekniikan diplomi-insinööriksi pian valmistuvan Jesse Pirhosen ja konetekniikkaa opiskelevan Risto Ojalan joukkue Team Bottlebot kehitti robotin, joka osaa tuoda täyden juomatölkin haluttuun paikkaan ja viedä tyhjän tölkin samalla pois.

– Meillä on ollut aina halu rakentaa kaikkea. Robotin valmistamisessa meitä inspiroi autonominen ajaminen ja navigointi, sekä uusimpien tekoälyalgoritmien soveltaminen käytäntöön. Tähän liittyy myös laiskuus manuaaliseen työhön, Pirhonen ja Ojala kertovat.

Hyödyllinen sovellus palkittiin kisan hopeamitalilla ja 5 000 euron stipendillä.

Kevyt pallo ei mene helposti mukiin

Myös kilpailun kolmannelle sijalle sijoittunut joukkue, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Pöhinäpojat, oli saanut inspiraatioita virvoittavista juomista, eli tarkemmin sanottuna Pong-pelistä, jossa heitellään pöytätennispalloja juomamukeihin. Joukkueen jäsenet Ismo Lamminen, Ville Matarainen, Vili Siuko, Janne Viitaniemi ja Santeri Virolainen ovat kaikki kolmannen vuoden sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoita.

Virolaisen mukaan on erittäin vaikeaa saada kevyt pingispallo lentämään juuri haluttu matka.

– Jokainen pallo on hieman erilainen, ja se lähtee herkästi ihan, mihin sattuu. Laukaisu tapahtuu solenoidin jännitettä säätämällä. Testilaukaisuja tarvittiin kohtalaisen paljon, Virolainen kertoo.

Joukkueen koodauspuolesta päävastuun kantaneen Ismo Lammisen mukaan robotin sisällä on pieni Raspberry Pi -tietokone.

– Laukaisua ohjataan Python-koodilla ja avoimen lähdekoodin Open CV -konenäkökirjastolla. Niillä pystyy tekemään nykyisin todella vaikuttavia juttuja ilman isoja resursseja, Lamminen kertoo.

Joukkue palkittiin 2 000 euron stipendillä.

  

 

Lisätietoja kilpailusta Tietotekniikan ja elektroniikan seuran sivuilla