SRV lanseerasi energiatehokkaan rakentamisen konseptin

14.8.2019

Rakennusyhtiö SRV rakentaa kuuden monitilatoimiston kokonaisuuden Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän kupeeseen Vantaan Sanomalaan.

Kokonaisuuden Pressi-nimi on saanut inspiraation viereisestä Helsingin Sanomien painotalosta, mutta muuten yrityspuistolla ei ole mitään tekemistä kustannustoiminnan kanssa. Kiinteistösijoitusyhtiö Julius Tallberg-Kiinteistöt oyj:n rakennuttaman alueen ensimmäinen rakennus valmistui alkuvuodesta.

Pressin kiinteistöjen energiatehokkuus on suunniteltu täyttämään LEED V4 -sertifikaatin kriteerit. Ensimmäisenä valmistuneen talon katolla on 46 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä, valaistusta ohjataan läsnäolotunnistimilla ja ilmanvaihto on varustettu tehokkaalla lämmön talteenottojärjestelmällä. Lämmitys ja jäähdytys hoidetaan kokonaan maalämmöllä.

Olosuhteista ei kuitenkaan tingitä. Vaikka esimerkiksi valaistus säätyy automaattisesti olosuhteiden mukaan, voivat käyttäjät halutessaan säätää työpisteidensä valaistuksen itse haluamalleen tasolle omilla kännyköillään Bluetooth-yhteydellä. Tämä onnistuu helposti lataamalla Mount Kelvin -valaistuksenohjausjärjestelmän työpistekohteinen sovellus puhelimeen työpisteen viereen sijoitetun QR-koodin avulla.

Energiankulutuksen optimoinnin pilottikohde

SRV lanseerasi keväällä oman rakennusten elinkaaren aikaisen energiankulutuksen optimointipalvelun. Palvelun konseptina on suunnitella uudet ja peruskorjattavat rakennukset mahdollisimman energiatehokkaiksi ja sopia asiakkaan kanssa yhteisistä energiankulutustavoitteista. Tämän jälkeen SRV sitoutuu vastaamaan tavoitteiden toteutumisesta ja järjestelmien ylläpidosta ja huollosta rakennuksen koko elinkaaren ajan.

SRV:n talotekniikkayksikön johtaja Timo Kekkosen mukaan elinkaarikonseptin pilottikohteena toimivan Pressin energiankulutusta mittaroidaan ja seurataan ainakin alkuvaiheessa selvästi tavallista tarkemmin. Talotekniikkayksikkö osallistui aktiivisesti kohteen suunnitteluun.

– Siellä missä SRV rakentaa niin siellä on SRV:n talotekniikkayksikkökin. Me olemme 90:n talotekniikka-alan ammattilaisen asiantuntijaorganisaatio, mutta me juurikaan näy ulospäin, sillä me emme tarjoa palveluita SRV:n ulkopuolelle, Kekkonen kertoo.
  

Modulaarisuus tuo tehokkuutta

Quattro Mikenti Groupiin kuuluva Quattroservices oy vastasi Pressin ensimmäisen kiinteistön sähköasennuksista. Noin 6 300 kerrosneliömetrin kiinteistön sähköistys työllisti viisi sähköasentajaa puolen vuoden ajan. Yhtiön sähköurakoinnin projektipäällikkö Juho Jääskeläisen mukaan kohteen työt etenivät keskimääräistä joutuisammin, sillä valaisimet ja johtokourut pistorasioineen ja atk-rasioineen on integroitu tehtaalla valmiiksi alakattoon sijoitettuihin moduulipaneeleihin lämmitys- ja jäähdytysradiaattoreiden viereen.

– Meille tämä oli helppo urakka kun kaapelihyllyt olivat valmiina. Myös valmiiksi paneeleihin asennettujen valaisimien kytkentä onnistui nopeasti EnstoNet-liittimillä. Olisikohan tämä nopeuttanut työmaata meidän osaltamme noin 15 prosentilla, Juho Jääskeläinen sanoo.

Kiinteistön parkkipaikalla on neljä Virran toimittamaa 2 x 22 kW:n sähköautojen lataustolppaa, joissa kaikissa voi ladata samanaikaisesti kahta ajoneuvoa. Tehokkaille latauspisteille rakennettiin oma kaapelointi omalle sähkökeskukselle.

– Meillä SRV:llä tämän hetken linjauksena on, että latausmahdollisuus rakennetaan 20 prosentille uusien kohteiden parkkipaikoista, Timo Kekkonen kertoo.